Trollhättan – fallens hemstad

Har precis kommit tillbaka från Trollhättan som jag aldrig tidigare haft nöjet att besöka. Och det var absolut en upplevelse som gav mersmak. Trollhättan ligger ungefär 7 mil norr om Göteborg och har runt 55.000 invånare. Trollhättan är en av städerna i det man kalla ”trestad” och de övriga städerna är Uddevalla och Vänersborg. Det är en stad som kanske är mest känd för sina spektakulära fall och för sin långa historia inom bilindustrin i form av det nu tyvärr nedlagda SAAB. Namnet Trollhättan tror man för övrigt kommer från en tid då man faktiskt trodde att det levde troll nere i fallfåran.

Att se

Trollhättefallen skall man absolut inte missa när man besöker Trollhättan, det är en fantastisk show när man öppnar dammluckorna och låter över 300.000 liter i vatten forsa ut genom den karga fallfåran. Det anordnas varje sommar en festival som kallas Fallens dagar som är en riktig folkfest med fall-påsläpp flera gånger varje dag. Dessutom brukar det vara massa spännande artister mm. som besöker Trollhättan under den tiden. Trollhättan är också hem för att antal slussar som används för ta alla båtar och fartyg förbi de stora höjdskillnaderna som vattennivån har. Det kan rekommenderas att sätta sig på det mysiga slusscaféet som ligger alldeles i anslutning till slussarna och beställa en av deras fina räkmackor för att sedan i lugn och ro njuta av skådepelet när båtarna slussar sig fram genom kanalen. Mysigare än så blir det inte!
I trakten finns också Kungsgrottan som är en gryta brevid fallen som alla monarker sedan mitten av 1700-talet har skrivit sina namnteckningar på. Själva grytan härstammar från istiden.

Boende på hotell

Det finns gott om hotell att välja bland i Trollhättan, närmare bestämt sex olika hotell som ligger nära centrum. Det finns en ypperligt bra guide över Trollhättans hotell här där man kan läsa mer detaljerat om varje hotell och dessutom boka online om man så önskar. Om du besöker Trollhättan under Fallens dagar är det bäst att du bokar i tid då det kan vara väldigt svårt att få ett hotellrum annars.

Näringsliv

Trollhättan är en klassisk industristad med fram till nyligen stora industrier som SAAB Automobile AB och Volvo Aero. Tyvärr fick ju SAAB nyligen lägga ned sin verksamhet vilket har påverkat trakten hårt vad det gäller arbetstillfällen. Förhoppningsvis växer det fram något riktigt bra genom elbilstillverkaren NEVS istället. Det fanns ett stort antal underleverantörer till SAAB som också drogs med i fallet i samband med konkursen men Trollhättan är en stad som vill vara i framkant så de lär återhämta sig. En kul grej med att besöka Trollhättan är att det finns ett stort antal SAAB-bilar på vägarna, man ser SAABar som långt ögat kan nå.

This entry was posted in Västra Götaland. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>