Sverige

Sverige

Sverige är det största landet i Norden och det är också det landet med den största befolkningen. För många har Sverige varit synonymt med produktion av högkvalitativa bilar, järn och stål.
Sverige är ett väldigt vattenrikt land med många insjöar och vattendrag, faktum är att så mycket som 11% av Sveriges yta är vatten. Trots landets enorma barrskogar finns det fortfarande ca 30.000 km2 bördig åkermark.

Det finnns numera ca 9,1 miljoner invånare i Sverige och nästan två miljoner av dem bor i Stockholm och dess närområden. De norra delarna av landet är glest befolkat. Sverige är en konstitutionell monarki. Kung Carl XVI Gustaf har ingen politisk makt utan det är parlamentet och riksdagen som är landets beslutande myndighet. Landet är medlem i EU men har ändå behållit kronan som sin primära valuta.
Sverige är en stor exportör av varor och tjänster. Den aboslut största exporten är teknik, bilar, papper, järn och stål.

Smarta och dumma fakta om Sverige

Sverige byggde ett krigsfartyg (Vasa) för att symbolisera sin makt när nationen var som störst på 1500 talet. Vasa var så stor och tung att den på sin jungfruresa 1628 sjönk.
Sverige har gett världen några av världens största popband och sångare inklusive Abba, The Cardigans, Roxette, Ace of Base, Carola Häggkvist, Army of Lovers.
Fram tills 2006 har Sverige erhållit 27 st Nobelpris, däribland 5 fredspris.
Sverige har flest McDonalds restauranger per capita i hela Europa. Återvinning tas så allvarligt att ett företag har försökt att sätta upp videokameror för att se till att folk sorterar sina återvinningsbart korrekt. En populär souvenir är vägskylten som varnar för älg. Varje år stjäls ett stort antal av dessa märken från svenska vägar. Det första is hotellet i världen byggdes nära byn Jukkasjärvi i Kiruna.

Rena fakta om Sverige

Religion: 82% tillhör evangelisk-lutherska kyrkan. Medellivslängd är för män 79 år och för kvinnor 83 år.
Viktigaste varorna som Sverige importerar : Elektronik och telekommunikation, maskiner, livsmedel, råolja, textilier och skor, kemikalier, läkemedel och petroleumprodukter.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>