Nyköping stad

Nyköping ligger mycket centralt geografiskt i Sverige och staden har anor tillbaks ända från 1100 talet. Avståndet till Stockholm är ca 9 mil och med närheten till vår kungliga huvudstad är det är populär ort att bosätta sig på. Allt fler flyttar till Nyköping och under tredje kvartalet 2012 ökade befolkningen med 157 personer. Antalet invånare har ökat med 359 under 2012 och nu är uppe i 52 255 personer som är skriva i Nyköping. Nyköping ligger i Södermanland och staden är residensstad i länet. Nyköping har en stor flygplats som heter Skavsta Flygplats och den är Sveriges tredje största flygplats med ca 2,5 miljoner passagerare om året.

Nyköping är en gammal stad och det märks på flera sätt. Staden har väldigt många runstenar och hällristningar.
I landskapet Södermanland finns ca 1500 kända hällar och block med hällristningar och skålgropar. Drygt 80 innehåller figurristningar och resten enbart skålgropar. De allra flesta finns på berghällar och på stora stenblock som låg nära vatten eller sandmarker under bronsåldern. Det är framför allt i landskapets sydöstra delar som nya hällristningar har hittats. De sörmländska ristningarna är mer sparsamma i sin motivvärld än ristningarna i Östergötland, Bohuslän och Skåne. Det vanligaste sörmländska motivet är skepp följt av ringar, hjulkors, fotsulor och yxor.

Turism i Nyköping

Nyköping är en stad som drar mycket besökare varje år och det beror till stor del på att det finns så mycket historia och anrika byggnader att titta på. Staden har en rikt utbud av hotell och pensionat och för er som vill bo på hotell i Nyköping är denna hotellguide till nytta. Se även Nyköpings turism sida för mer information kring andra boenden som campingar, stugor och BB.

This entry was posted in Nyköping. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>